KU553

Säiliöauto KU553

Säiliöauto on kiinteällä 10.000 litran vesisäiliöllä ja 2000 litran vaahtonestesäiliöllä, sekä säiliön sisään asennetulla hydraulisesti toimivalla pumpulla varustettu, vedenkuljetukseen ja sammutustehtäviin tarkoitettu säiliöauto, jossa on myös tehokas vesitykki katolla.

Vesitykkiä pystyy ohjaamaan joko auton sisältä kuljettajan paikalta, tai vaihtoehtoisesti pumppukaappiin liitettävän kauko-ohjaimen avulla. Tykin kaveriksi on Savion VPK:n toimesta asennettu tehokkaat xenon-työvalot, jotka seuraavat tykin liikkeitä. Valot toimivat myös erinomaisina haku/etsintävaloina, sekä yleisvaloa tuottavina työvaloina, valomaston tavoin.

Ajoneuvo on tarkoitettu kuljettamaan lisävettä ja toimimaan kohteessa sammutusveden tasaussäiliönä sekä tehokkaana pumppuna. KU553 on kalustettu toimimaan itsenäisenä sammutusyksikkönä yhdessä KU557 kanssa. Autossa on 340-hevosvoiman moottori, Allisonin automaattinen vaihdelaatikko, sekä ABS-jarrut ja TC-luistonesto. Talviolosuhteissa käyttöä helpottaa myös tasauspyörästön lukko, sekä Onspot-ketjunheittimet.

Auton ohjaamossa on paikat kahdelle henkilölle ja yhdet paineilmahengityslaitteet. Hälytystehtävässä KU553 toimii KU551:n esimiehen alla tukiyksikkönä. Auton tunnistaa helposti Savion VPK:n autoksi, muista ajoneuvoista jo tutuksi käyneiden teippausten vuoksi, jonka palokunta on itse suunnitellut ja toteuttanut. Auton siirryttyä Savion VPK:n käyttöön, ennen auton käyttöönottoa auton kuljettajille pidettiin perusteellinen perehdytys ja tehtiin paljon ajoharjoittelua, jossa pääpainoalueena oli turvallinen
auton käsittely ja pumpun käyttöön liittyvät harjoitukset.

Ennen käyttöönottoa autoa varusteltiin teippausten ja vesitykin valojen lisäksi mm. lisättiin auton parempaa havainnointia varten lisää sinivilkkuja joka puolelle autoa, auton maalipintaan teetettiin Silver Seal nano 2K-kestopinnoite, jotta auto on helpompi pitää puhtaana. Myös renkaisiin hankittiin edustavat kromiset kapselit. Varustekaappien valaistus myös laitettiin kokonaan uuteen uskoon. Vanhojen tuikkujen tilalle laitettiin erittäin hyvin valaisevat led-listat, jotka helpottavat työskentelyä kaappien luona työskennellessä, esim. pumppua käytettäessä.

Yleensä hälytystilanteeseen heti KU551 sammutusauton perään lähtee KU553 säiliöauto, Scania P114 vuodelta 2002. Auto on Keravan pelastuslaitoksen entinen, josta se siirtyi KU-Pelastuslaitokselle, Tuusulan asemalle, jonka jälkeen auto jatkoi matkaa Savion VPK:n käyttöön kesällä 2011.